Reszponzív mód fontossága

A modern webdesign manapság nem csupán az esztétika és a funkcionalitás kiváló kombinációját erősíti, hanem a felhasználói élményt is előtérbe helyezi.

 

A mai a digitális rohanó világunkban a felhasználók többféle eszközön böngészik az interneten, és a reszponzív webdesign olyan megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a weboldalak alkalmazkodjanak a különböző eszközök kijelzőméreteihez és felbontásaihoz.

 

A reszponzív webdesign koncepcióját nem mostanában álmodták meg, régebben akár külön oldalként is lefejlesztették a weboldalt különböző képernyőkhöz, de az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül, ahogy egyre több felhasználó váltott okostelefonokra és táblagépekre.

 

A hagyományos asztali számítógépek mellett a mobiltelefonok és táblagépek kijelzőméretei és képaránya is rendgeteg féle lehet, így a reszponzív design elengedhetetlenné vált annak érdekében, hogy a weboldalak megfelelően jelenjenek meg minden eszközön.

 

De mi fán terem a reszponzív webdesign?

A reszponzív design lényege, hogy a weboldal tartalma és elrendezése automatikusan alkalmazkodik az adott eszköz kijelzőjének méretéhez és felbontásához. Ennek eredményeként a felhasználók könnyen navigálhatnak bármely eszközön, anélkül, hogy elvesztenék a funkcionalitást vagy az élmény minőségét.

 

A reszponzív webdesign előnyei közé tartozik az egyszerűbb karbantarthatóság is. Egy reszponzív weboldalnak csak egyetlen verzióját kell karbantartani, ami csökkenti a fejlesztési és karbantartási költségeket. Emellett a reszponzív design elősegíti a keresőmotor-optimalizálást is, mivel a Google és más keresőmotorok kedvelik az olyan weboldalakat, amelyek jól teljesítenek a mobil eszközökön is, ezáltal felértékeli a honlapot és előrébb helyezi olyanokkal szemben, akiknek nincs megfelelően kialakítva a reszponzív mód.

 

Oké, de hogyan lehet ezt alkalmazni a gyakorlatban?

A modern webfejlesztési technológiák, például a HTML5, a CSS3 és a JavaScript lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy rugalmas elrendezéseket és stílusokat hozzanak létre, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a különböző kijelzőméretekhez és felbontásokhoz, habár fontos egy átadot honlap előtt külön is megnézni mobil és tablet nézetben is a kinézetet, ha szükséges a módosítás, akkor lehet finomhangolni egy adott nézetre is.

Az internet és a digitális eszközök folyamatos fejlődése mellett a reszponzív webdesignre továbbra is fontos figyelni, mivel a felhasználok nagyobb részben először egy mobil nézettel találkozik a weboldalunkkkal, így lehet biztosítani, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak és optimális felhasználói élményt nyújtsanak minden platformon a honlapok. A reszponzív design nem csupán egy trend, hanem egy elvárás a modern webfejlesztésben, amelyet minden fejlesztőnek és webmesternek figyelembe kell vennie az online jelenlétük optimalizálása érdekében.

Íme egy kis ízelítő, milyen amikor szétesik egy mobil nézet és élvezhetetlen rajta a tartalom, ami a legfontosabb, hogy rögtön adjuk az érdeklődő szeme elé amire kíváncsi és olyan keretbe foglalva, amit szívesen olvas/ görget.

 

A másik képen pedig egy mobilos és asztali verzióban látható a kezdő hajtás feletti rész, ízléses, átlátható és jó a szemnek, így élvezetes a tartalom fogyasztása, mert nem csak eladni és szolgáltatni kell a weboldalnak, hanem figyelem felkeltőnek, informatívnak és akár szórakoztatónak is érdemes pozíciónálni a weblabunk tartalmát. Természetesen a téma, amit enged, olyan mértékben.

Rossz mód Jó mód